Μενού Κλείσιμο

13ο Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών

Και φέτος μία ομάδα μαθητών του σχολείου μας  σε συνεργασία με το Εσπερινό Γυμνάσιο-Λύκειο Σερρών, συμμετείχε στο 13o MUN, που διοργανώθηκε από το Αριστοτέλειο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης.

Οι μαθητές στα πλαίσια των μαθημάτων Αγγλικής Γλώσσας και Πληροφορικής και με τους εκπαιδευτικούς κ. Πίγκα Ζωίτσα και Σταμάτη Κατερίνα αντίστοιχα συμμετείχαν στο τριήμερο συνέδριο (05-07 Μαρτίου 2015), στη Θεσσαλονίκη που αποτελεί προσομοίωση των συνεδριάσεων του ΟΗΕ. Ως διπλωμάτες κλήθηκαν να υπερασπιστούν τις χώρες που επέλεξαν να εκπροσωπήσουν ως προς τα θέματα:

1) Το δικαίωμα στην ανάπτυξη που ανήκει στην επιτροπή SOCHUM (Social, Humanitarian & Cultural)

2) Το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα που ανήκει στην επιτροπή UNHRC (Human Rights Council).

 Οι χώρες που επιλέχθηκαν ήταν η Βουλγαρία και η Κροατία. Οι μαθητές συνολικά που συμμετείχαν ήταν περίπου 16. Από αυτούς οι 2 ήταν πρεσβευτές και επίτροποι  για τη χώρα που εκπροσώπησαν, 2 ήταν απλοί διπλωμάτες – επίτροποι και οι υπόλοιποι παρατηρητές. Υιοθέτησαν το ρόλο του διπλωμάτη σε μία ηλικία που κατά κανόνα τους θέλει θεατές των γεγονότων και κλήθηκαν να υπερασπιστούν θέματα των χωρών εκπροσώπησης ή να συμμετέχουν σε επίλυση προβλημάτων και όλα αυτά αποκλειστικά στην Αγγλική γλώσσα.

Στους συμμετέχοντες νέους  δόθηκε η ευκαιρία να ερευνήσουν και να συζητήσουν ζητήματα που απασχολούν ή ταλανίζουν την ανθρωπότητα, όπως το δικαίωμα του κάθε ατόμου στην οικονομική, πολιτική, πολιτιστική, κοινωνική ανάπτυξη  καθώς και το δικαίωμα της ιδιωτικότητας αναφορικά με τον έλεγχο ή την προστασία των προσωπικών δεδομένων πληροφοριών.  Αξιοποιώντας τη δύναμη της πειθούς και της επιχειρηματολογίας, οι μαθητές διαπραγματεύτηκαν και διατύπωσαν διαφορετικές απόψεις.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικά στιγμιότυπα από το τριήμερο συνέδριο. Περισσότερες πληροφορίες για τους κανόνες λειτουργίας του συνεδρίου καθώς και οπτικό υλικό θα βρείτε στο  http://users.sch.gr/astam/mun/.

η αφίσα μας από τη μαθήτρια Χαρά Καγιούδη


ένα βίντεο με τους πρεσβευτές μας (Ανθία Αλμπάνη – Κροατία και Γαλήνη Μαντέλα – Βουλγαρία)

Σχετικά άρθρα