Μενού Κλείσιμο

Ρομποτική κατασκευή με Arduino και Ardublock

Το σχολείο μας συμμετείχε στον διαγωνισμό Next Generation της Vodafone, έναν εκπαιδευτικό διαγωνισμό για την ανάπτυξη δεξιοτήτων μέσω STEM. Η κατασκευή μας περιλαμβάνει 2 ενότητες:

Η 1η ενότητα με τίτλο ArduForest σχεδιάστηκε για να προστατεύει την κατοικημένη περιοχή που βρίσκεται κοντά σε ένα δάσος αλλά και το ίδιο το δάσος. Βασικός στόχος της κατασκευής είναι η παρακολούθηση και ο έλεγχος της στάθμης του νερού στη λίμνη-φράγμα, ώστε να προλαμβάνονται τυχόν υπερχειλίσεις, καθώς και η ανίχνευση πυρκαγιών στο δάσος. Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιήσαμε αισθητήρα στάθμης νερού  και αντλία νερού που τοποθετήθηκε στη λίμνη-φράγμα, καθώς και αισθητήρες φωτιάς που είναι διάσπαρτοι στο δάσος. Όταν η στάθμη του νερού ξεπεράσει τα ασφαλή όρια, ενεργοποιείται μία αντλία νερού που διοχετεύει το πλεονάζον νερό σε δεξαμενή πυρόσβεσης ή όπου αλλού επιθυμούμε. Σε περίπτωση ανίχνευσης πυρκαγιάς, πάλι ενεργοποιείται η αντλία νερού, διοχετεύοντας το νερό στη δεξαμενή πυρόσβεσης και επιπλέον φώτα που αναβοσβήνουν, καταδεικνύοντας άμεσα την εστία της φωτιάς, διευκολύνοντας το έργο της πυρόσβεσης και τον έλεγχο της φωτιάς.

Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Μιχάλης Κυριακίδης και οι μαθητές: Έλενα Κεχλιμπάρη, Σίμος Κεχλιμπάρης, Πηνελόπη Κυριακοπούλου και Αλεξάνδρα Λογοθετίδου.

Η 2η ενότητα με τίτλο ArduinoHouse αναφέρεται σε ένα ενεργειακά αυτόνομο σπίτι που χρησιμοποιεί ηλιακή και αιολική ενέργεια για τις λειτουργικές του ανάγκες. Επιπλέον εκμεταλλεύεται τα όμβρια ύδατα για μερική κάλυψη της υδροδότησης όπως μπάνιο, πλυντήρια και πότισμα λαχανόκηπου. Το σπίτι διαθέτει φωτοβολταϊκά πάνελ και ανεμογεννήτρια για την παροχή ενέργειας στις οικοσυσκευές και τον φωτισμό, καθώς και αισθητήρα φωτός που σβήνει τα φώτα κατά τη διάρκεια της ημέρας για αποφυγή σπατάλης ενέργειας. Στην αυλή υπάρχει δεξαμενή συλλογής όμβριων υδάτων, που τροφοδοτεί το ντεπόζιτο του σπιτιού. Όλες αυτές οι λειτουργίες προσομοιώνονται στην κατασκευή μας με τη χρήση τεσσάρων κουμπιών για τον έλεγχο του φωτοβολταϊκού, της ανεμογεννήτριας, του φωτισμού της αυλής και της αντλίας νερού.

Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Αικατερίνη Σταμάτη και οι μαθήτριες: Δανάη Κωσταίου, Βαΐα Μαρόδου, Κορίνα Μούρτζιου και Ελευθερία Μιχαηλίδου.

Και οι δύο κατασκευές είναι  τοποθετημένες σε μία μακέτα και συμμετείχαν στον διαγωνισμό Vodafone Next Generation, εξασφαλίζοντας την προμήθεια ενός πλήρους σετ με 2 arduino και πλήθος αισθητήρων.  Ευχαριστούμε τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων για την οικονομική και ηθική ενίσχυση και τα παιδιά ομάδας που εργάστηκαν κυρίως απογευματινές ώρες.

Το βίντεο για το δάσος

Το βίντεο για το σπίτι

Σχετικά άρθρα