Μενού Κλείσιμο

ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΑΜΕΑ 2016

Επίσκεψη της πρώτης τάξης του 6ου Γυμνασίου Σερρών στο Κέντρο Θεραπευτικής ιππασίας Ν. Σκοπού Σερρών

(από την Καλαθά Άννα, Φιλόλογο)

Η Τρίτη ημέρα του Δεκεμβρίου είναι αφιερωμένη στα άτομα με ειδικές ανάγκες και δεξιότητες, Πρόκειται για συνανθρώπους μας που έχουν τα ίδια δικαιώματα με εμάς στη ζωή, στην εκπαίδευση, στα όνειρα. Με αφορμή αυτή την ημέρα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου του 2016, η επίσκεψη της πρώτης Γυμνασίου στο κέντρο θεραπευτικής ιππασίας στο Ν. Σκοπό.

Το κέντρο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2007 με ένα μόνο άλογο και ένα μικρό στάβλο που τον κατασκεύασε ένας εθελοντής. Τα πάντα εξελίχθηκαν βέβαια με το πέρασμα των χρόνων χάρη στον εθελοντισμό και στις δωρεές. Οι εγκαταστάσεις που υπάρχουν σήμερα είναι εντυπωσιακές σε ένα χώρο αρκετών στρεμμάτων. Οι στάβλοι, η κλειστή αίθουσα ιππασίας και οι βοηθητικοί χώροι χτίστηκαν με τη βοήθεια ενός ευρωπαϊκού προγράμματος χρηματοδότησης και του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Υπάρχουν πλέόν αρκετά άλογα θεραπευτικής ιππασίας και κάποια άλογα αγώνων που σταβλίζονται εδώ με κάποιο αντίτιμο από τους ιδιοκτήτες τους. Είναι από τα καλύτερα κέντρα ιππασίας τέτοιου είδους στην Ελλάδα και συνεργάζονται εθελοντές διαφόρων ειδικοτήτων, όπως φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, δάσκαλοι ειδικής αγωγής, γυμναστές με ειδίκευση στην ειδική αγωγή, ψυχολόγοι. Όλοι προσφέρουν τις γνώσεις τους, το μεράκι τους, ακόμα και χειρωνακτική εργασία. Οποιοσδήποτε βέβαια μπορεί αν γίνει μέλος του συλλόγου και εθελοντής. Το κέντρο είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες τα Σαββατοκύριακα και τις καθημερινές για τα σχολεία με ξενάγηση. Αυτή την εποχή διαμορφώνεται κι ένα χριστουγεννιάτικο χωριό με Bazaar πώλησης χειροποίητων στολιδιών που τα δημιούργησαν εθελοντές για τις ανάγκες του κέντρου.

Η επαφή με τα ζώα γενικά είναι πολύτιμη εμπειρία ζωής για κάθε άνθρωπο. Πολύ περισσότερο όμως για άτομα με αισθητηριακές και νευρολογικές βλάβες ή ψυχιατρικά και συναισθηματικά προβλήματα. Το βλέμμα, η επαφή, το χάδι μπορεί να «ξεκλειδώσει» ανθρώπους με τα παραπάνω προβλήματα και να τους βοηθήσει σωματικά και ψυχολογικά. Ειδικότερα η ιππασία βοηθά στην ενδυνάμωση της σπονδυλικής στήλης και των άκρων, στην ισορροπία, στην καλύτερη στάση του σώματος. Σε κάποιες περιπτώσεις έχει θεαματικά αποτελέσματα στην κίνηση και στην ψυχολογία ατόμων με αναπηρία. Τα άλογα είναι εκπαιδευμένα να ακούν εντολές, να είναι υπομονετικά με τα άτομα με ειδικές ανάγκες και από τη φύση τους άνθρωποι και άλογα αλληλοσυγχρονίζονται στην κίνηση. Αυτό είναι και το «κλειδί» της ωφελιμότητας της θεραπευτικής ιππασίας.

Τα άλογα που μας έφεραν στο κλειστό ιπποδρόμιο οι εθελόντριες ήταν δύο πανέμορφοι εκπρόσωποι της Αυστριακής ράτσας Haflinger, που αναπτύχθηκε για χρήση σε ορεινές περιοχές και δημιουργήθηκε από την ανάμειξη της αραβικής φυλής και διαφόρων ευρωπαϊκών με την αρχική μητρική πόνι Τυρόλου. Είναι πάντα καστανοκόκκινα με κατάξανθη χαίτη και ουρά, μυώδη αλλά κομψά, όχι πολύ μεγαλόσωμα και με μεγάλη αντοχή. Ο χαρακτηριστικός τους βηματισμός, που περιγράφεται ως ενεργητικός αλλά ομαλός, βοηθά πολύ στη βελτίωση της στάσης των ατόμων με αναπηρία. Ο Alpenstar και ο Pommes πλησίασαν τις κερκίδες όπου καθόταν τα παιδιά και αντάλλαξαν χάδια και φιλοφρονήσεις. Ακολούθησε ενημέρωση και στη συνέχεια πάνω από τριάντα παιδιά ίππευσαν τους δύο φίλους μας και κατενθουσιάστηκαν από την εμπειρία. Αργότερα επισκεφθήκαμε και τους στάβλους. Τα άλογα έδειξαν να χαίρονται με την παρουσία μας.

Υπήρξαν και ανώδυνες διασκεδαστικές σκανδαλιές εκ μέρους τους: μία φοράδα ζήλεψε ένα λουλουδένιο σακίδιο και το μετέφερε με το στόμα της, ενώ μία άλλη μάσησε ένα πανωφόρι για λίγο. Γύρω στις 11:00 π.μ. έβγαλαν από τους στάβλους, έξω στον περιφραγμένο χώρο κάποια νεαρά άλογα που έπαιζαν και έτρεχαν στη λιακάδα σαν μικρά παιδιά. Ήταν τόσο όμορφα και αμέριμνα!!!!!

Και τα δικά μας παιδιά έπαιξαν στην παιδική χαρά του ΚΕΘΙΣ και στα σπιτάκια. Κάποια ξεστόμισαν αυθόρμητα πως ήταν η πιο ωραία εκδρομή που έχουν πάει. Ήταν πραγματικά μια υπέροχη μέρα που μας έμαθε πολλά!!!!!

Μερικά στιγμιότυπα από την επίσκεψή μας:

{gallery}KEUIS_2016{/gallery}

Σχετικά άρθρα