Μενού Κλείσιμο

ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Σε βιωματική δράση από την οργάνωση «Solidarity Now» για τους πρόσφυγες, τα στερεότυπα, τον ρατσισμό και τη διαφορετικότητα είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν οι μαθητές του Γ2 τμήματος του Σχολείου μας στο πλαίσιο του εργαστηρίου δεξιοτήτων με θέμα τους πρόσφυγες και τίτλο: «Πάρε με μαζί σου Αμάλ» σήμερα, 28 Μαρτίου 2023.

Ένα εργαστήρι που έχει ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών μας στα ανθρώπινα δικαιώματα και στα θέματα της προσφυγιάς, του βίαιου εκπατρισμού και εκτοπισμού, την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης και του σεβασμού του «άλλου», την καλλιέργεια της ιδέας της ισοτιμίας των πολιτισμών και της μεταξύ τους αλληλεπίδρασης, αλλά και την ενεργοποίησή τους για δράσεις υπέρ των προσφύγων και την ενδυνάμωση ενός πνεύματος εθελοντισμού.

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη δράση της οργάνωσης και τη δομή φιλοξενίας προσφύγων της πόλης μας, να διακρίνουν τις έννοιες «πρόσφυγας», «μετανάστης», «άσυλο», να αντιληφθούν τη φύση του αναγκαστικού εκτοπισμού λόγω συγκρούσεων και διώξεων αλλά και να γίνουν κοινωνοί της προσωπικής ιστορίας μαθητών και μαθητριών προσφύγων από την Ουκρανία και το Ιράκ (Γιαζίντι) που φοιτούν στο Σχολείο μας και που με τη βοήθεια μεταφραστών της οργάνωσης μετέφεραν τα προσωπικά τους βιώματα, βοηθώντας έτσι τους μαθητές να γνωρίσουν την ανθρώπινη πλευρά και τις ανάγκες του πρόσφυγα και ιδίως του παιδιού.

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Γιαζιτζή Βασιλική, Ψυχολόγο, την κ. Κέντρου Άννα, καθηγήτρια Αγγλικών, τον κ. Ergun Yetkiner, μεταφραστή Κουρμάντζι, και την κ. Maya Sofranova, μεταφράστρια της Ουκρανικής γλώσσας, όλοι μέλη της οργάνωσης “Solidarity Now”, καθώς και τον κ. Αγοραστό Κωνσταντίνο, Συντονιστή Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΣΕΠ) στη Δομή Προσφύγων Σερρών, για την υπέροχη εμπειρία και συνεργασία.

Η εκπαιδευτικός, υπεύθυνη του εργαστηρίου

Μαρία Σταμπουλή, ΠΕ 05

 

Σχετικά άρθρα